ARDF 80m

ARDF 80m
80m peildoos volgens PA0HRX , zie vossestreken blog of klik op de foto

vrijdag 31 oktober 2014

ARDF NC : De RASPI toestand

Hoe ver staan we ( allé ik).
De RASPI staat in de volgende toestand en heeft volgende commando's ondergaan.
  1. Eerst geüpdated en geüpgrade om in de recenste toestand van Linux te staan.
  2. Van DHCP naar een statisch ip adres gezet.
  3. Update GPU firmware ( was niet nodig ?)
  4. GPU geheugen van 64 naar 16 MB gezet .
  5. Paswoord en user zijn nog default  pi en raspberry
  6. Tijd en datum gezet.( Dit is de internettijd via tijdserver, geen RTC! Maar dit komt nog)
  7. NGINX geïnstalleerd.Dit is de webserver ipv Apache
  8. RPI geüpdated van V 3.12.28+ naar V 3.12.29+
  9. Path naar /var/www gezet ipv het defaultpath van NGINX (/usr/share/nginx/www)
  10. Unlinken symlink  in /etc/nginx/sites-enabled .
  11. Editeren van mysite in /etc/nginx/sites-available
  12. Installeren van PHP5, dwz PHP-fpm ( voor nginx) PHP-apc ( cashaccelerator) en PHP-mysql (om de connectie te maken met de mysql database, was ik eerst vergeten !))
  13. Bijvoegen van deze modules( of hoe noem je dit ?) in mysite
  14. Aantal " workers" in NGINX veranderen van 4 naar 1 in NGINX.conf.
  15. Installeren van mysql-server.
  16. User bijvoegen in mysql
  17. Rechten toekennen op mysql.
  18. Ftp server geïnstalleerd . Hierdoor kan ik bestanden doorsturen die ik eerst test op de laptop en daarna overzet naar de RASPI.
  19. Rechten toekennen op de Ftp server.
  20. MobaXterm geïnstalleerd op de laptop. Hiermee kan je SSH en Ftp werken naar de RASPI toe alsook nog andere toeters en bellen zoals een editor.
 Ondertussen volg ik een videocursus "Beginner PHP and MySQL Tutorial" verdeeld door Udemy.
Dit doe ik met Bluefish editor en een LAMP Stack op de laptop.De oefeningen die ik hier moet doen ,stuur ik dan ook door naar de RASPI en kijk of ze daar ook werken .Zo had ik ontdekt dat een PHP code die gewone platte tekst moest genereren via html en op het scherm zetten geen enkel probleem was , maar een oefening die een database moest aanmaken niet lukte .Dit was te wijten aan de ontbrekende PHP-mysql " connector" die nog niet geïnstalleerd was ( zoals beschreven in punt 12 hierboven);
Dus de ontwikkeling doe ik op de laptop in de LAMP stack  en daarna de uitvoering op de RASPI.

woensdag 15 oktober 2014

ARDF NC : Eerste testen met Raspi

Raspberry pi is nogal een mond vol , dus met raspi weet ge nu wat ik bedoel
Na wat gemijmer van " wat moet er nu allemaal opstaan " en enkele uren " joetoepen" ben ik gestart met volgend installatie op de raspi.
NGINX . Dit is een webserver zoals Apache er een is . Dit komt de laatste tijd nogal sterk op en zou ( altijd beleefd blijven) veel "lichter" draaien dan Apache .
Tevens is er een cache accelator bijgeïnstalleerd en een stukje soft om gemakkelijker met PHP5 te babbelen.Alles onder controle van de rasbian linux versie ( een debian afgeleide). De linux is eerst geupdated en daarna geupgraded.
Omdat ik zoveel ( liefst alles) wil laten doen langs de serverside moet de intelligentie daar dus draaien .Dit heeft als voordeel dat iedereen met een laptop zonder extra software toegang heeft .Dit zou kunnen met PHP maar Nodes.js is ook een kandidaat.Echter heb ik van de laatste geen kaas gegeten en van PHP zijn het ook maar brokjes.
Eenmaal de raspi lopende kan je deze een statisch IP adres geven en kan je met SSH vanuit je laptop alles beheren . Je kan dan ook de raspi ergens in het netwerk inpluggen en vanuit je luie zetel programmeren.


Hieronder een vergelijkende test tussen Apache en NGINX
test

Ondertussen ook al een nadeel ondervonden.Dit bordje heeft geen real time clock.Het haalt de tijd van een tijd server.Daarvoor moet je natuurlijk verbonden zijn met het internet en dat is niet de bedoeling ergens diep in een bos.We zullen dit anders moeten oplossen .Een mogelijkheid is via een GPS module of via een RTC plug-in.

dinsdag 7 oktober 2014

ARDF NC : Wat gaat het worden ?

Nog ben ik er niet aan uit .
Het eerste idee van een lokaal webpagina op de laptop gecombineerd met een arduino of het tweede  van een eigen grafisch geschreven ( javaFX) GUI voor op de laptop waarbij de gegevens dan over een ethernetverbinding verzonden worden vanuit de arduino .
Nu is het best wel mogelijk om met de modernere single boards ( minicomputers) deze zelf als webserver te laten werken . Hierdoor vervalt dat men extra software( bv LAMP)  op de laptop moet installeren en kan iedereen client spelen. Het server gebeuren zit dan op het board .
hiervoor komen er verschillende board in aanmerking zoals de rapberry pi . Ook een leuk board is het UDOO board waar niet alleen een ARM processor op draait maar tevens een arduino telg en met de nodige extenders om arduino shields er rechtsreeks in te pluggen .Dat zouden dan twee vliegen in één klap zijn .
Omdat de raspi hier rond ligt te slingeren gaan we eens proberen wat er met te vangen valt.