ARDF 80m

ARDF 80m
80m peildoos volgens PA0HRX , zie vossestreken blog of klik op de foto

maandag 12 november 2012

Fox - O - Ring [Metingen]

Hierbij enkele metingen:

Voeding : 2 AAA batterijen met 2.75 V  nog aanwezig



Eerste foto:

Gemeten op het knooppunt van de 100µH en  JFET drain en de 1 n condensator .De sinus is hier al aanwezig tezamen met een DC spanning . Let op : als je dit meet zonder de aankoppeling van de ringkern zal dit er geheel anders uitzien , namelijk impulsvormige spanning.


Tweede foto :

Gemeten op de antenne-aansluiting en op maximum afgeregeld . De piek tot piek spanning is hier 12Vpp.


Derde foto:

Mijn SA in werking ( moet nog veel leren). Wat jer er wel uit kunt halen is de spectrale reinheid . De tweede harmonische is hier 48 dB down , toch niet mis voor één enkele ringkern.De derde was niet meer terug te vinden in de ruis.

vrijdag 9 november 2012

Fox - O - Ring [testen]

De stapel printjes zijn ontwikkeld en er is nog een reset toegevoegd.. De ontkoppelde sourceweerstand is nu ook weg van de print.De eilandjes zijn vierkant geworden en de ruimte tussen de sporen en het massavlak is ook groter geworden .Ondertussen zijn ook alle onderdelen ter beschikking. Ik heb al één definitief printje af.Ik moet morgen nog om mijn batterijhoudertjes bij Rinus en dan kan alles samengebouwd worden .
Hierbij nog een printje van de code zoals die te zien is als je Speclab van Wolf erop los laat .
U ziet duidelijk de M de O en de vijf  strepen die dus vos 10 voorstelt.Op het einde nog de lange streep.

dinsdag 30 oktober 2012

Fox - O - Ring [printje gebouwd]

Het eerste proefprintje is af . Tijdens de bouw toch vastgesteld dat er nog verbeteringen aangebracht kunnen worden , zoals bepaalde onderlinge afstanden .
Niettemin , het werkte van de eerste keer nadat de spoel was afgestemd .
Nu nog een geschikte behuizing vinden en het bandwerk voor de andere negen kan beginnen.

zondag 28 oktober 2012

Fox - O - Ring [De soft]

Ondertussen zijn mijn bestelde PIC's binnengekomen en is de soft af.
Ik heb besloten om de klassieke MO code + extensie te gebruiken waarbij de extensie dan één punt is voor 1 , twee punten voor 2 enz.Vanaf zes gebruik ik één streep , zeven twee strepen enz.Dit zijn allemaal reguliere morsetekens uitgenomen bij mijn negen heb ik dan vier strepen en dat bestaat normaal niet , maar ik zie er geen graten in .
Na de morsecode komt er ook een lange streep van 3 seconden en deze lijnt duidelijk de code af en heeft het voordeel dat er gemakkelijk kan gepeild worden .
Ook eens gezocht wat nu eigenlijk de afstand moet zijn waar een fox-o-ring zendertje moet gehoord worden en dat is slechts 30 m! En dit mag zekers niet gehoord worden bij een ander zendertje dat minimaal 250 m daarvan moet zitten.
Nog een foto van de eerste ontwikkelde print , die aangepast moet worden want er zijn eilandjes  die bij het boren niet veel koper meer zullen over hebben .

zondag 21 oktober 2012

Fox - O - Ring [duurtest]

Deze middag een duurtest gedaan met twee AAA batterijen . Deze batterijen waren al ontladen tot 2.82 V.
Gestart om 12h00 en gestopt om 19h00 , dus 7 uren in bedrijf . De spanning was gezakt tot 2.69 V .
Dat is niet mis ! Tevens was de S-meter die gestart was op S8,5 teruggelopen naar S7 .
Ik denk dat ik geen nood heb aan AA batterijen .Mooi is ook dat de frequentie nog steeds op dezelfde plaats zit en dat de PIC mooi blijft werken .Het scheelt ook aan inbouwruimte , dus ik ga voor de tripple A.
Nu nog de soft aanpassen zodat we een echte code kunnen naar buiten sturen .

Fox - O - Ring [prototype]

Foto van het printje. De testen met de ontkoppelde sourceweerstand was inboeten op het uitgestraalde vermogen , dus heb ik hem weer weggelaten . Op de lay-out is hij nog aanwezig , maar ik laat hem staan .Je kunt dan kiezen wat je wilt , met of zonder. hier werk ik nog met twee AAA batterijtjes maar dit zal in de toekomst wel AA worden .Alhoewel de deze het ook,wel goed uitzingen .

Fox - O - Ring [schema prototype]

Hierbij het schema van het prototype . Links in de hoek ziet ge nog het prototype zelf liggen waarmee de eerste testen zijn gedaan . Dit moet eerst eens proper gemaakt worden en dan maken we er een eerste printje van . Wat het schema zelf betreft , ik ben er nog niet volledig uit .Ik twijfel er nog aan om de source van de FET te voorzien van een ontkoppelde weerstand . Dit zou de thermische stabilteit ten goede komen maar verschuift ook de DC-instelling een beetje .Ook is de truc te zien waarmee ik een transistor uitspaar.De Fet krijgt zijn voedingsspanning gepresenteerd via twee uitgangspoorten van de PIC .Deze twee poorten worden gelijktijdig aangestuurd vanuit de soft en bevatten dan de code waarmee de "eindtrap" wordt aangestuurd .Waarom twee poorten ? Hiermee heb ik zekers stroom genoeg en halveer ik als het ware de inwendige weerstand van die poorten zodat het rendement hoger wordt van de "eindtrap". Vergeet niet dat het vermogen kwadratisch toeneemt met de aangeleverde spanning!De aankoppeling van de afgestemde kring is ook al raar . Ik koppel met slechts één winding in alhoewel ik toch vermoed dat de impedantie aan de smoorspoel toch vrij hoog is .De afstemming gebeurt in de secundaire kring , die dan tevens het capacitieve aandeel van de te korte antenne grotendeels kan compenseren . Deze antennekoppeling is een beetje zoals eindgevoede draadantennes worden aangestoten .

zaterdag 20 oktober 2012

Fox - O - Ring [Testen met aardpin]

De testen met aardpin zijn goed verlopen .De " antenne" is nu ongeveer 50 cm lang en de aardpin wordt vrij kort met de massa verbonden .De reikwijdte is volgens mij voldoende maar dat zal de echte praktijk als de print af is en in zijn behuizing zit wel duidelijk maken . Ik heb de uitkoppeling nog aangepast en heb winst geboekt .Binnenkort zet ik het schema op de blog en ook een paar foto's . De print lay-out was al af , maar moet ik nu nog bijwerken door de andere uitkoppeling . De aktieve componenten zijn beperkt gebleven tot 2 , een PIC en één J310 FET.De passieve tot een stuk of 10. Wordt vervolgd...

woensdag 17 oktober 2012

Fox - O - Ring [ eerste testen]

De eerste testen zijn achter de rug . De vos bestaat uit slechts één PIC en één FET .De voeding is slechts 3V zodat met twee AA- batterijen het moet lukken .De stroom is iets minder dan 20mA , maar gelukkig is het geen continue draaggolf en kan ik de stroom uitgemiddeld bekijken .Dé uitdaging is de aankoppeling van de véél te korte antenne aan de afgestemde kring .Bij navraag moet deze toch te horen zijn op ca 100m afstand . Bij de eerste proeven op de plank binneshuis en met een draadje van 30 cm haal ik dat niet .Met een tweede draad aan de massa als " counterpoise" ging het al veel beter .Honderd meter was dan geen probleem meer .Ik zou wel afwillen van die tegenpool of misschien vervangen door een aardpin. Eerst nog wat verder experimenteren met de afgestemde kring en met de aardpin. Dan een proefprintje maken en testen in de praktijk .Ondertussen , tijdens slecht weer, de code voor de pic schrijven . Van zodra ik een schema heb , zal ik dit posten . Nu is het nog een krabbel op een stukje papier . Tja , dat noemen ze " bricoleren " zekers ?

dinsdag 16 oktober 2012

Fox - O - Ring [Proloog]

Het heeft lange tijd stil geweest op deze blog . Nu dat we een goede ontvanger hebben , wil ik wel eens een fox-o-ring zendertje bouwen .Bouwen bij mij is ook grotendeels ontwerpen .Ik durf wel eens " buurtje" kijken maar meestal knossel ik zelf wel wat tezamen . Ik heb wel wat verwijzingen doorgespeeld gekregen van reeds bestaande ontwerpen maar ik zie het wel zitten om met een PIC waarvan ik reeds enige ervaring heb het allemaal zelf te doen . Het programma en de hardware zal minimalistisch zijn maar toch genoeg om werkbaar te zijn . Het idee is al lang gegroeid en ik heb net de eerste opstelling gedaan en een héél summier programmaatje ontwikkeld om de eerste testen te doen . Het was weeral meer dan 2 jaar geleden om C-code te schrijven voor de PIC , dus het is weer de draad oppikken . Wordt vervolgd .... ON4AOL ,Luc

zondag 14 oktober 2012

Mijn 2m vossenjachtontvanger : deel 2

Vervolg in deze serie . Ik had al verteld dat mijn ontvanger doof was . Een groot deel is nu opgelost . Zaterdag jongstleden was het 2m ARDF in de buurt en ik wilde nog wel eens meedoen . Toen heb ik zaterdagmorgen nog alles eens nagelopen en bij een meting aan de mixer vastgesteld dat de aanwezige spanning die je moet verwachten ( 1,4V) op pin 1 en 2 van de NE612 er niet was . Bij nader toezicht zag ik een foutje in het sporenplan en kan de regelspanning niet toekomen op pin 1 omdat er daar een condensator " in de weg" zat .De print een beetje aangepast en jawel , de gevoeligheid was nu al een stuk beter , zelf in die mate dat ik bij bepaald instellingen oscillaties had . Ik was bijna zekers dat dit lag aan de afsluitweerstand van de antenne in de RF trap . Deze heb ik meerdere malen aangesloten en opnieuw losgemaakt , van plaats verandert ,maar toch steeds weer hetzelfde probleem .Toen heb ik naar een SMD weerstandje gezocht en dit zo dicht mogelijk bij de basis van de BFR96. Toen waren de oscillaties weg ! Uiteindelijk was de jacht vrij vlot en ook de bedoeling om eens alles uit te testen . Aan gevoeligheid moet er nog gesleuteld worden , maar dat is een verhaal voor later .

 Schema rond de mixer waar het probleem rond pin 1 en 2 zat

Hier zit ergens een smd weerstandje !

dinsdag 26 juni 2012

Peildoos: Aan wat moet deze voldoen ?

Als je zo eens nadenkt en hier en daar op een ARDF-jacht eens rondneust kan je wel ergens een lijstje opmaken aan wat een goede peildoos zou moeten voldoen .
1. Kopen of maken ? Bij mij is dat geen keuze , maken natuurlijk !
2. Bestaand schema of een allegaartje? Hangt af van de hierna volgende keuzes .
3. Met PLL of loslopende oscillator ? Hmm , ik weet het nog niet .
4. Selectief maar toch " blokkeervrij" : dwz een terugregeling van 100 dB of meer !
5. Exra opties , zoals daar zijn :
Minutentellertje , auditief peilen , omschakelen tweede batterij enz...

Hét grote probleem tegenwoordig is de verkrijgbaarheid van onderdelen .Toch als je de normale componentenbouw wil hanteren en niet op SMD niveau wilt gaan .Als je je zinnen op iets hebt gezet is het ondertussen al niet meer verkrijgbaar .Vroeger had je daar geen last van . De zelfbouw wordt stilletjesaan het strot toegeknepen !

Wordt ooit wel eens vervolgd .

maandag 25 juni 2012

Back in bussines

Of toch , bijna !
De rugschool heeft resultaat afgeworpen en nog enkele sessies en ik ben er voorlopig vanaf.
Ik mag terug stilletjesaan lopen ( op zachte ondergrond) en ik heb daarvan al gebruik gemaakt op 2 ARDF vossenjachten .
Bij de eerste in Lokeren 3de geworden op 80m en zaterdag jongstleden buiten tijd en slechts 2 vosjes op 2m.Hopeloos veel tijd verloren door een slechte keuze van de terugweg !Ik moest ook jagen met een portabele en dat is ook niet alles, dus de 2m ontvanger is toe aan een upgrade , zoals hieronder al eens aangekaart .Als ik ooit eens tijd vind tenminste !
Eerst mijn APRS afwerken ( zie andere blog)
Tot laters .

Ik hoor veel over de 2m ontvanger van DF1FO. voor diegene die er iets willen over lezen volgt hieronder de link:
DF1FO 2m peilontvanger

zaterdag 3 maart 2012

Mededeling

U heeft van mij al een tijdje niet meer gehoord!
Wel , dat komt omdat ik ( hopelijk tijdelijk) buiten strijd ben voor de vossenjacht en andere sporten .
Ik zit namelijk verveeld met een slechte rug/nek en moet enkele maanden rugschool volgen .
Alles staat dus op een zéér laag pitje .
Tot laters...

zondag 8 januari 2012

Mijn 2m vossenjachtontvanger: deel 1

Ik heb de ingang van de ontvanger eens aan mijn miniVNA gelegd om te zien wat dat spul ziet.
Eerst werd de rx passief gekoppeld , dwz zonder spanning zodat enkel de ingangskring van de transistor ism de weerstand van 56 ohm zichtbaar werd .
Het resultaat ziet U hieronder.
Buiten wat afregeling ziet de grafiek er vrij proper uit .
De marker staat op ongeveer 144.500MHz , het midden van de band die ik wil voor het vossenjagen .

Nu volgen er twee grafieken , één met de gevoeligheid op zijn maximum en één met de gevoeligheid op zijn minimum en de rx ingeschakeld natuurlijk.
Max gevoeligheid
Min Gevoeligheid

Let op ! de schalen zijn verschillend .
U ziet dat de waarden van Xs en Z sterk afhankelijk zijn van de ingestelde gevoeligheid .Eigenlijk is dit nogal wiedes door de veranderlijke impedanties aan in-en uitgang van de transistor. Dit is ook vastgesteld aan de bandfilter op de uitgang . Bij andere gevoeligheidsinstelling moest ik steeds het bandfilter mee-afstemmen .

Het is dus niet direkt aangewezen om de weerstand weg te doen en te vervangen door een aanpassingsnetwerk omdat de impedanties te veel varieren .

Tenslotte nog een opname met de ingangsweerstand R1 van 56 ohm verwijderd uitgedrukt in een Smithdiagramma.
Een ideale ingang zou een stipje zijn in het center van de cirkel bij 1.
Het echte resultaat ziet U op de opname .



RL is bijna 6dB en resulteert tezamen met een Rs van 74 ohm +j76ohm in een SWR van 3,4 !



Waar ik nu aan denk is aan een antenneversterker en deze zou dan moeten komen direkt aan de antenne omdat ik weinig plaats heb op de print zelf.

vrijdag 6 januari 2012

Mijn 2m vossenjachtontvanger

Binnenkort is het 2m vossenjacht hier in de buurt en ik gebruik daarvoor een zelfgemaakt 2m superheterodyne ontvangertje ontworpen door Jan PA0SSB.
Uit vorige jachten heb ik vastgesteld dat de gevoeligheid soms iets te weinig was naar mijn goesting . Als je het schema bekijkt aan de ingang zie je dat de ingang direkt afgesloten wordt met een 56 ohm weerstand . Misschien ligt daar het probleem . Misschien is het gedaan om een stabiele ingang te krijgen want de basis wordt geregeld om de versterking te bepalen en de collector is belast met een afgestemde bandkring filter op 145MHz.Indien we in de basis ook een afgestemde kring zetten komen we misschien in oscillatie terecht wat niet de bedoeling is .
U leest het al , veel " misschiens" . Ik opteer dan ook niet voor een afgestemde kring maar wil proberen om de ingangsimpedantie van de transistor beter aan te passen aan de antenne en daarvoor had ik een PI filter in gedachte .
Eerst maar eens proberen om een meting te doen met de huidige situatie en dan na modificatie meten of er winst is .
Het probleem is dat ik geen mooi reproduceerbaar AM gemoduleerd 2m signaal heb , dus dat wordt even zoeken .
Hierbij een deel van het schema en een deel van de print op foto.